Ondersteuning bij borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om je baby te voeden. Natuurlijk, maar dat betekent niet dat het vanzelf gaat. Bij Kraamzorg de Baby Boom helpen we je met ondersteuning en deskundig advies om ervoor te zorgen dat het geven van borstvoeding zo soepel mogelijk verloopt. We hebben niet alleen veel kennis en ervaring, maar ook hulpmiddelen als kolven, tepelhoedjes, tepelzalf, hydrogel pads en andere hulpmiddelen in de auto.

 

Waarom vinden wij ondersteuning bij borstvoeding belangrijk?

Borstvoeding wordt aangeraden door UNICEF en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).  Het heeft namelijk veel voordelen voor moeder en kind.

 

Voordelen voor de baby

 • Minder kans op infecties, overgewicht op latere leeftijd en allergieën.
 • Betere cognitieve ontwikkeling en betere geestelijke gezondheid.
 • Helpt de darmflora, het immuunsysteem en de hersenen ontwikkelen.
 • Bevordert de hechting tussen moeder en baby

 

Voordelen voor de moeder

 • Verminderd het risico op borst-, eierstok- en baarmoederkanker
 • Verminderd het risico op diabetes type 2
 • Verminderd het risico op een postpartumdepressie
 • Snellere terugkeer naar het gewicht van voor de zwangerschap

 

Hoe bieden we ondersteuning en hulp met borstvoeding?

We geven deskundig advies en begeleiden jou bij het geven van borstvoeding. We werken hierbij volgens de 10 vuistregels van UNICEF en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). We kijken naar jou en je kindje, helpen je met het uitproberen van verschillende houdingen, kunnen je dingen leren over kolven en ondersteunen je met praktische en concrete tips. Verder is Marije gediplomeerd borstvoedingscoach. In de gezinnen waar Marije zelf werkt, zal ze haar kennis en vaardigheden inzetten. In de gezinnen waar Renée werkt, kan Marije kosteloos advies geven of ingezet worden. Wanneer nodig kan ze verder verwijzen, naar bijvoorbeeld een lactatiekundige. Ook daar hebben we goede contacten mee, zodat we snel kunnen schakelen.  In dit document lees je meer over hoe wij je op verschillende momenten in de kraamtijd ondersteunen met de borstvoeding. 

 

Marije - Gediplomeerd Borstvoedingscoach

Een borstvoedingscoach is een zorgverlener die gespecialiseerd is in het ondersteunen van vrouwen bij het geven van borstvoeding. Hiervoor moet je een opleiding volgen die je kennis en vaardigheden leert om te helpen bij allerlei aspecten van borstvoeding. Van voorbereiding en verschillende houdingen, tot veelvoorkomende problemen en afbouwen. Marije heeft deze opleiding in februari 2023 afgerond.

 

Jullie werken niet bij mij, maar ik wil wel ondersteuning bij borstvoeding

Ook als we niet bij je werken, ondersteunen we je graag bij het geven van borstvoeding. Je hebt dan de volgende opties:

 • Consult aan huis. In dit consult van 60 tot 90 minuten komt Marije aan huis. Ze luistert naar jullie ervaringen en kijkt mee. Je krijgt een persoonlijk plan voor jou en je baby. Daarna begeleidt Marije je nog tot 14 dagen telefonisch of via WhatsApp. Woon je buiten het verzorgingsgebied van Marije, dan worden er ook reiskosten in rekening gebracht. Die zijn 0,21 cent per kilometer, gerekend vanaf Dronten.
  Kosten consult aan huis: 85 euro
 • Telefonisch consult. Er zijn ook problemen of zorgen die telefonisch opgelost kunnen worden. In een gesprek van 10 tot 30 minuten voorziet Marije je van advies en begeleiding.
  Kosten telefonisch consult: 35 euro
 • Consult per mail. Heb je een korte vraag? Dan kun je ook mailen. Je krijgt binnen 3 dagen antwoord.
  Kosten consult per mail: 15 euro.

 

Voorbereiden op borstvoeding

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap al voorlichting krijgt over het geven van borstvoeding. Vaak worden er bij de verloskundige voorlichtingsavonden georganiseerd, ook in samenwerking met borstvoedingscoaches of lactatiekundigen. Hier leer hoe borstvoeding werkt, wat je kunt verwachten in de kraamtijd, waar je op moet letten bij je kindje, in welke houdingen je borstvoeding kunt geven en meer.

 

Flesvoeding

Het kan zijn dat het niet lukt met borstvoeding of je bewust kiest voor flesvoeding. Bereid je je dan ook tijdens je zwangerschap al op voor. Bekijk de verschillende soorten flessen en soorten flesvoeding. Het is handig om voor de bevalling al een paar flessen en een soort flesvoeding aan te schaffen. Tijdens de intake kunnen we bespreken welke voeding er bij jullie past en met welke flessen wij goede ervaringen hebben.